Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Λαχταριστή Φάβα!!!!


Υλικά
1/2 κιλό φάβα πράσινη ή κίτρινη (από κουκιά, αρακά ή λαθούρι)
5 κούπες νερό
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ρίγανη (προαιρετικά)
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
λίγο σουσαμέλαιο (προαιρετικά)
λίγο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Πλύντε τη φάβα σε τρυπητό και αφήστε τη να στραγγίσει. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το νερό να βράσει. Ρίξτε μέσα τη φάβα, σκεπάστε και σιγοβράστε την, ώσπου να μισομαλακώσει, για 35' περίπου. Αν σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια, αφαιρέστε τον. Σε μια μικρή κατσαρόλα, αχνίστε το κρεμμύδι να μαραθεί. Αδειάστε το μέσα στη μισοβρασμένη φάβα, ανακατέψτε το, ρίξτε αλάτι, πιπέρι και, αν θέλετε, λίγη ρίγανη. Συνεχίστε να σιγοβράζετε τη φάβα, ώσπου να χυλώσει και να πήξει καλά, για 30' περίπου. Κατεβάστε την από τη φωτιά κι ανακατέψτε ζωηρά με ξύλινη κουτάλα, να γίνει λείος πουρές. Μοιράστε τη σε 6 μπολάκια ή βαθιά πιάτα σούπας και πασπαλίστε με το μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια και το χυμό λεμονιού. Σερβίρετέ τη ζεστή ή κρύα, είναι το ίδιο νόστιμη. Αν θέλετε, ραντίστε τη με λίγο σουσαμέλαιο. Συνοδέψτε τη με ελιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου