Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011

Μυρωδάτη Κομπόστα Μήλο!!!


υλικά:
1 κιλό μήλα (φυρίκια)
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 1/2 ξυλάκι κανέλα
χυμό από ένα λεμόνι
φλούδα από το λεμόνι

Τρόπος παρασκευής:
Καθαρίζουμε σχολαστικά τα μήλα απο την φλούδα και τα κουκούτσια. Τα κόβουμε στην μέση και τα βάζουμε σε μία λεκανίτσα με νερό και το χυμό του λεμονιού, ώστε να μην μαυρίσουν. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τρία ποτήρια νερό, την κανέλα, την ζάχαρη και την φλούδα από το λεμόνι(φυσικά την έχουμε πλύνει πιό μπροστά). Προσθέτουμε και τα μήλα στην κατσαρόλα μας και την τοποθετούμε στο μάτι. Μόλις μαλακώσουν τα μήλα τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε μέσα σε ένα καθαρό βάζο. Το σιρόπι το αφήνουμε να συνεχίσει να βράζει μέχρι να ''δέσει'' . Βγάζουμε την κανέλα και την φλούδα του λεμονιού και ρίχνουμε το σιρόπι στο βάζο με τα μήλα. Έτοιμη η κομπόστα μας!!!! Διατηρείται στο ψυγείο για αρκετό καιρό.
Μπορεί να σερβιριστεί με σαντυγί ζεστό ή ακόμη και κρύο σκέτο!!!!

Αρνακι μεσα στο καρβελακι





Yλικά


1/2 κιλό αρνάκι κατα προτιμηση παιδάκια
1 μεγάλο καρβέλι ψωμί 2 κιλά
1/2 κιλό τυριά διάφορα
1/4 γραβιέρα αλμυρή
βούτυρο για να αλείψουμε το καρβελάκι
αλάτι-πιπέρι
αλουμινοχαρτο για να τυλίξουμε το καρβελάκι


Εκτέλεση
Πλένουμε τα παιδάκια και αφαιρουμε καθε ίχνος από σφραγίδες που έχουν πάνω τους και τα αφήνουμε να στραγγίσουν πολυ καλά στην συνέχεια ανοίγουμε το καρβελάκι με ένα μεγάλο μαχαίρι(το καπάκι του δηδ ίσα ίσα να μπορεί να χωρέσει τα υλικά)
το αλείφουμε με βουτυρο καλά καλά και βάζουμε στον κάτω μέρος του τό μισό από τα ανάμικτα τυρια,σε μια λεκάνη αλατοπιπερώνουμε κάλα τα παιδάκια και τα πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα τα τοποθετούμε μέσα στο καρβελάκι και σκεπάζουμε τα παιδάκια με το υπόλοιπο μιχ των άλλων τυριων
κλείνουμε το καπάκι και αλοίφουμε καλά καλά με βούτυρο την έξω επιφάνεια του και το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο να τυλιχθεί καλά να μην καεί .Ανάβουμε το φούρνο στους 150ο στην αρχη και μετα απο 30 λεπτα στους 180ο ανάλογα το φούρνο φυσικά για άλλα 30 λεπτά. Δυναμώνουμε για τα επόμενα 30 λεπτά το φούρνο μας στους 200 και είναι έτοιμο.Μπορούμε αν θέλουμε να ελέχνουμε την εξέλιξη του ψησίματος του ανοίγοντας το αλουμινόχαρτο μας.


Καλή επιτυχία και μη ξεχνάτε οι μέρες θέλουν καλή παρέα και κρασάκι