Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Χταπόδι Ξυδάτο!!!


Υλικά
1 χταπόδι, καθαρισμένο, περίπου 1 κιλό
Για το βράσιμο
½ φλ. τσαγιού ξύδι
1 κουταλάκι κόκκοι πιπέρι
1 κουταλάκι κόκκοι μπαχάρι
2 δαφνόφυλλα
Για το μαρινάρισμα
1/3 φλ. τσαγιού ξύδι
½ κουταλάκι θυμάρι ξερό
½ κουταλάκι ρίγανη ξερή
Λίγο πιπέρι, αλάτι αν χρειαστεί
Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
Μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάζετε το χταπόδι, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για το βράσιμο, σε κατσαρόλα και σιγοβράζετε με κλειστό καπάκι, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι (δεν χρειάζεται νερό ή αλάτι).
Βγάζετε Το χταπόδι και το κόβετε κομμάτια. Το δοκιμάζετε για αλάτι κι αν χρειάζετε το αλατίζετε (το πιο πιθανό είναι να μην χρειάζεται αλάτι). Το βάζετε σε μπολ, μαζί με το ξύδι, το πιπέρι και τα αρωματικά. Προσθέτετε ελαιόλαδο και το φυλάτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες (καλύτερα είναι να μείνει 2 – 3 μέρες).
Για να το σερβίρετε το βγάζετε σε πιατέλα, αρκετά νωρίτερα, γιατί το ελαιόλαδο στο ψυγείο πήζει και χρειάζεται λίγη ώρα να πάρει την υγρή του μορφή, πασπαλίζετε αν θέλετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.
Ιδανικός μεζές για ούζο ή τσίπουρο.

Φασόλια Γίγαντες στο Φούρνο!!!


Καθαρά Δευτέρα εν όψη και πολλοί από εμάς θα αρχίσουν την νηστεία. Τα Φασόλια είναι μια καλή επιλογή για τις μέρες αυτές είτε νηστέψουμε είτε όχι!

Υλικά:
½ κιλό φασόλια γίγαντες (ένα σακουλάκι)
1 κρεμμύδι
ντοματοχυμός ή ντοματοπελτές ή ντοματάκια ή 2-3 ντομάτες
½ φλυτζάνι λάδι (και λιγότερο ίσως)
μαϊντανός, αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε με 2-3 νερά τους γίγαντες και τους βάζουμε να μουλιάσουν από το βράδυ.
Τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα με φρέσκο κρύο νερό να τους σκεπάζει καλά. Η φωτιά είναι δυνατή στην αρχή, μόλις αρχίσει η βράση χαμηλώνουμε και αφήνουμε να βράσουν για καμιά ώρα περίπου με μισόκλειστο καπάκι. Ελέγχουμε μην τυχόν και εξατμιστεί το νερό.
Μετά τη μία ώρα (ή και παραπάνω, αν δεν είστε και πολύ σίγουροι για το ότι έβρασαν), προθερμαίνουμε τον φούρνο στους με 200 αέρα.Ρίχνουμε τους γίγαντες σε ένα σουρωτήρι και τους ξεπλένουμε με κρύο νερό και βγάζουμε ό,τι φλούδι έχουν βγάλει. Τους αδειάζουμε στο ταψί.Περνάμε το κρεμμύδι από τον τρίφτη ή το μούλτι και το ρίχνουμε στο ταψί μαζί με ντοματοχυμό (περίπου 1/2 πουμαρό) ή ό,τι ντοματοειδές επιλέξουμε τελοσπάντων, το λάδι, λίγο αλάτι, πιπέρι και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Σκεπάζουμε με νερό ΖΕΣΤΟ ώστε να αρχίσει αμέσως το βράσιμο.
Οι γίγαντες είναι έτοιμοι μόλις πιούν το νερό, μείνουν με λίγη σάλτσα και δεν είναι πολύ στεγνοί.

Καλή Σαρακοστή να έχουμε!!!!