Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Σπανακοπιτα με χειροποιητο φυλλο σφολιατα

Υλικα
για το ζυμαρι  
1 πακετο βιταμ
1 ποτηρι νερο
2 κουταλιες λαδι ελαιολαδο
μια πρεζα αλατι
ενα κουταλακι ξυδι
 αλευρι για ολες τις χρησεις οσο σηκωσει για να χουμε μια μαλακη ζυμη *λιγοτερο απο κιλο
για τη γεμιση 
1 κιλο σπανακι
3 πρασα
1/2 κιλο φετα
3 αυγα
μισο φλιτζανι ελαιολαδο
μια χουφτα τραχανα
αλατι πιπερι

Εκτελεση
για το ζυμαρι
 ζυμωνουμε καλα τα υλικα εκτος απο το βιταμ προσπαθωντας να πετυχουμε μια πολυ μαλακια ζυμη την χωριζουμε σε δυο μπαλες και ανοιγουμε ξεχωριστα την καθεμια σε φυλλο αρκετα χοντρο.Περνουμε το μισο βιταμ και αλοιφουμε το πρωτο φυλλο να παει παντου και το κοβουμε κυκλικα ετσο ωστε να θυμιζει σπειρα σαν σαλιγκαρι αν σας βοηθαει καλυτερα και το γυριζουμε να κανει μια μπαλιτσα .ειναι λιγο δυσκολο να το περιγραψει κανεις αλλα αν τελικα το καταφερετε θα γινει τελειο .Οπως βλεπετε την φωτ πρεπει να παρετε την ακρη τη μια και τυλιγοντας να φτασετε στην αλλη σαν μπαλιτσα και το κομματακι που θα περισεψει θα σκεπασετε την μπαλιτσα σας.αλευρωνεται το βαζετε σε ενα πιατο και στην καταψυξη τοσο ωστε να σφιξει καλα οχι ομως να παγωσει .ο σκοπος αυτους ειναι οταν ανοιξετε παλι το φυλλο να μην βγει το βιταμ .επαναλαμβανεται και στο αλλο ζυμαρι με τον ιδιο τροπο .

στο σημειο αυτο που περιμενουμε να σφιξει το ζυμαρι ετοιμαζουμε τη γεμιση .πλενουμε το σπανακι και τα πρασα  και τα ζεματιζουμε ελαφρα ενω το αφηνουμε να σταργγισει αρκετα και πιεζοντας το στο σουρωτηρι.*προσοχη οχι πολυ να στεγνωσει εντελως ομως .αφου τελειωσουμε με  αυτο το βαζουμε σε μια λεκανιτσα μαζι με την φετα τα αυγα το λαδι αρκετο,αλατι πιπερι και στο τελος τον τραχανα .

παιρνουμε τις μπαλιτσες απο την καταψυξη και τις ανοιγουμε σε φυλλο οχι πολυ λεπτο φτανει για ενα ταψι 36 η δοσολογια .Λαδωνουμε το ταψι και στρωνουμε το πρωτο φυλλο στην συνεχεια βαζουμε την γεμιση και στρωνουμε και το δευτερο φυλλο αφου το εχουμε ετοιμασει κατα τον ιδιο τροπο.χαραζουμε σε κομματια λαδωνουμε καλα και ψηνουμε στους 180 βαθμους μεχρι να ροδισει καλα πανω κατω .θα σαν γινει μια πιτα με πολλα φυλλα πανω και πολλα κατω και με εκπληκτικη γευση!!!!!
καλη επιτυχια να χετε !!!!

Τιραμισού για απαιτητικούς!!!


Μιά συνταγή που έχω από έναν βέρο Ιταλό σεφ, τον Άντζελο, θα μοιραστώ με εσάς διότι είναι πράγματι πολύ πετυχιμένη!!!
Υλικά
- 750 γρ. τυρί μασκαρπόνε
- 3/4 της κούπας λικέρ (π.χ. Amarreto)
- 3/4 της κούπας σκέτο καφέ Espresso
- 50 γρ. κακάο
- 6 κρόκους αβγών
- 3 ασπράδια αβγών
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 300 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ
- 2 κουταλιές λικέρ καφέ (π.χ. Kahlua)

Τρόπος παρασκευής:
- Βάζουμε στο μίξερ τους κρόκους των αβγών με την ζάχαρη και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το τυρί και εξακολουθούμε να χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε λίγο-λίγο το λικέρ και μέχρι να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
- Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια και τα ενσωματώνουμε στο μίγμα μας με ένα μεγάλο κουτάλι, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις από τον πάτο του μπολ προς την επιφάνειά.
- Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο να κρυώσει για καμιά ώρα
- Ανακατεύουμε το λικέρ καφέ με τον espresso αφού έχει κρυώσει και βουτάμε ένα-ένα τα μισά σαβαγιάρ για δευτερόλεπτα ώστε να μη μαλακώσουν πολύ. Τα στρώνουμε σε μικρό στρογγυλό ταψάκι ή σε βαθιά φόρμα.
- Απλώνουμε από πάνω την μισή κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα σαβαγιάρ και την υπόλοιπη κρέμα.
- Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει για αρκετές ώρες, μπορεί και 4-5
- Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού με το κακάο ρίχνοντας με το μικρό σουρωτήρι.
Καλή επιτυχία σας εύχομαι με πολύ ιταλική διάθεση!!!!