Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Καλαμάρια ψητά με μυρωδικά!!!


Υλικά (για 6 άτομα):

800 γρ. καλαμάρια μέτρια ή μεγάλα (ολόκληρα), φρέσκα ή κατεψυγμένα

Για το «άλειμμα»:


2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κουτ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
1 μικρό κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες, χωρίς τη φύτρα
1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το λαδολέμονο:

2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
χυμός και ξύσμα από 2 μικρά λεμόνια (κατά προτίμηση ακέρωτα, βιολογικά)
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα (προαιρετικά)
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη
1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι

Διαδικασία:

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα ξεπλένουμε καλά. Ανάβουμε το γκριλ για να ζεσταθεί πολύ καλά.

«Αλειμμα»: Πολτοποιούμε όλα τα υλικά (μαϊντανός, άνηθος, κρεμμύδι, σκόρδο, μουστάρδα, φρυγανιά, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι) σε ένα μπλέντερ και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε με λίγο από αυτό το μείγμα τα καλαμάρια.
Αλείφουμε εξωτερικά τα καλαμάρια με λίγο ελαιόλαδο. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Προτού τα βγάλουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι να δούμε αν έχουν ψηθεί.

Λαδολέμονο: Ενώνουμε όλα τα υλικά (ελαιόλαδο, χυμός και ξύσμα λεμονιού, πάπρικα -προαιρετικά-, ρίγανη και θυμάρι) σε ένα μπολ και τα χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι.
Μόλις ψηθούν τα καλαμάρια, τα βάζουμε σε ξύλο κοπής και τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Τα περιχύνουμε με το λαδολέμονο και τα σερβίρουμε. Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με πατάτες βραστές ή τηγανητές.

ΜΥΣΤΙΚΟ

Μπορούμε να γεμίσουμε τα καλαμάρια 1 ώρα πριν τα ψήσουμε, για να γίνουν πιο αρωματικά και μαλακά.

Λαχταριστή Φάβα!!!!


Υλικά
1/2 κιλό φάβα πράσινη ή κίτρινη (από κουκιά, αρακά ή λαθούρι)
5 κούπες νερό
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ρίγανη (προαιρετικά)
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
λίγο σουσαμέλαιο (προαιρετικά)
λίγο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Πλύντε τη φάβα σε τρυπητό και αφήστε τη να στραγγίσει. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το νερό να βράσει. Ρίξτε μέσα τη φάβα, σκεπάστε και σιγοβράστε την, ώσπου να μισομαλακώσει, για 35' περίπου. Αν σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια, αφαιρέστε τον. Σε μια μικρή κατσαρόλα, αχνίστε το κρεμμύδι να μαραθεί. Αδειάστε το μέσα στη μισοβρασμένη φάβα, ανακατέψτε το, ρίξτε αλάτι, πιπέρι και, αν θέλετε, λίγη ρίγανη. Συνεχίστε να σιγοβράζετε τη φάβα, ώσπου να χυλώσει και να πήξει καλά, για 30' περίπου. Κατεβάστε την από τη φωτιά κι ανακατέψτε ζωηρά με ξύλινη κουτάλα, να γίνει λείος πουρές. Μοιράστε τη σε 6 μπολάκια ή βαθιά πιάτα σούπας και πασπαλίστε με το μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια και το χυμό λεμονιού. Σερβίρετέ τη ζεστή ή κρύα, είναι το ίδιο νόστιμη. Αν θέλετε, ραντίστε τη με λίγο σουσαμέλαιο. Συνοδέψτε τη με ελιές.