Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Χαλβάς νηστίσιμος με πορτοκάλι

Υλικά

5 ποτήρια νερό
2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
1/2 ποτήρι μέλι
2 1/2 και λίγο λιγότερο σιμιγδάλι χονδρό
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 φλιτζανάκι του καφέ ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Βάζω σε μια κατσαρόλα το νερό ,τη ζάχαρη και το μέλι αφού πάρουν μια βράση ρίχνω και τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει καλά.Το τραβάω από την φωτιά και το ρίχνω σε μια φόρμα μεγάλη το αφήνω να κρυώσει και το βάζω στο ψυγείο αν θέλω τους καλοκαιρινούς μήνες ακόμα και το χειμώνα.Είναι όμως πολύ νόστιμο ακόμα και εκτός ψυγείου.
Ένα γλυκό εύκολο και πολύ ιδιαίτερο !!!!Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή να έχουμε  

Μεγάλη Σαρακοστή - ΠΑΣΧΑ

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής ξεκινούσε την Καθαρή Δευτέρα. Από το προηγούμενο βράδυ τα παιδιά φιλούσαν το χέρι του παππού, της γιαγιάς ,του μπαμπά και της μαμάς. Αγκαλιάζονταν τα αδέρφια και φιλιόνταν. Την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας οι πιστοί πήγαιναν στην εκκλησία, κοινωνούσαν, παίρνανε αντίδωρο και από 'κει και πέρα όσοι αντέχανε κρατούσανε νηστεία για 40 μέρες. Τις τρεις πρώτες μέρες δεν τρώγανε τίποτα και δεν πίνανε ούτε νερό. Τη Σαρακοστή τα καφενεία ήταν ανοιχτά, ο κόσμος πήγαινε, αλλά δεν χόρευε κανένας. Κάθε Παρασκευή πηγαίνανε στην εκκλησία στους χαιρετισμούς. Όταν πλησίαζε η Μεγάλη Εβδομάδα σκουπίζανε τα σπίτια, τις αυλές και όλο το χωριό.

Το Σάββατο του Λαζάρου φτιάχνανε τα κουλούρια που τα έλεγαν "Κερκέλε" και μαζί με άσπρα αυγά τα δίνανε στα παιδιά την Κυριακή των Βαΐων όταν έψελναν.Αυτά είναι λίγα λόγια για την Σαρακοστή και για τη νηστεία.