Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Σπανακοπιτα με χειροποιητο φυλλο σφολιατα

Υλικα
για το ζυμαρι  
1 πακετο βιταμ
1 ποτηρι νερο
2 κουταλιες λαδι ελαιολαδο
μια πρεζα αλατι
ενα κουταλακι ξυδι
 αλευρι για ολες τις χρησεις οσο σηκωσει για να χουμε μια μαλακη ζυμη *λιγοτερο απο κιλο
για τη γεμιση 
1 κιλο σπανακι
3 πρασα
1/2 κιλο φετα
3 αυγα
μισο φλιτζανι ελαιολαδο
μια χουφτα τραχανα
αλατι πιπερι

Εκτελεση
για το ζυμαρι
 ζυμωνουμε καλα τα υλικα εκτος απο το βιταμ προσπαθωντας να πετυχουμε μια πολυ μαλακια ζυμη την χωριζουμε σε δυο μπαλες και ανοιγουμε ξεχωριστα την καθεμια σε φυλλο αρκετα χοντρο.Περνουμε το μισο βιταμ και αλοιφουμε το πρωτο φυλλο να παει παντου και το κοβουμε κυκλικα ετσο ωστε να θυμιζει σπειρα σαν σαλιγκαρι αν σας βοηθαει καλυτερα και το γυριζουμε να κανει μια μπαλιτσα .ειναι λιγο δυσκολο να το περιγραψει κανεις αλλα αν τελικα το καταφερετε θα γινει τελειο .Οπως βλεπετε την φωτ πρεπει να παρετε την ακρη τη μια και τυλιγοντας να φτασετε στην αλλη σαν μπαλιτσα και το κομματακι που θα περισεψει θα σκεπασετε την μπαλιτσα σας.αλευρωνεται το βαζετε σε ενα πιατο και στην καταψυξη τοσο ωστε να σφιξει καλα οχι ομως να παγωσει .ο σκοπος αυτους ειναι οταν ανοιξετε παλι το φυλλο να μην βγει το βιταμ .επαναλαμβανεται και στο αλλο ζυμαρι με τον ιδιο τροπο .

στο σημειο αυτο που περιμενουμε να σφιξει το ζυμαρι ετοιμαζουμε τη γεμιση .πλενουμε το σπανακι και τα πρασα  και τα ζεματιζουμε ελαφρα ενω το αφηνουμε να σταργγισει αρκετα και πιεζοντας το στο σουρωτηρι.*προσοχη οχι πολυ να στεγνωσει εντελως ομως .αφου τελειωσουμε με  αυτο το βαζουμε σε μια λεκανιτσα μαζι με την φετα τα αυγα το λαδι αρκετο,αλατι πιπερι και στο τελος τον τραχανα .

παιρνουμε τις μπαλιτσες απο την καταψυξη και τις ανοιγουμε σε φυλλο οχι πολυ λεπτο φτανει για ενα ταψι 36 η δοσολογια .Λαδωνουμε το ταψι και στρωνουμε το πρωτο φυλλο στην συνεχεια βαζουμε την γεμιση και στρωνουμε και το δευτερο φυλλο αφου το εχουμε ετοιμασει κατα τον ιδιο τροπο.χαραζουμε σε κομματια λαδωνουμε καλα και ψηνουμε στους 180 βαθμους μεχρι να ροδισει καλα πανω κατω .θα σαν γινει μια πιτα με πολλα φυλλα πανω και πολλα κατω και με εκπληκτικη γευση!!!!!
καλη επιτυχια να χετε !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου